Bloedarmoede veroorzaakt door ijzertekort is de meest voorkomende vorm van bloedarmoede. Als u een gebrek aan ijzer in uw bloed heeft, kunt u het ontstaan van bloedarmoede voorkomen of bloedarmoede door ijzertekort behandelen door een supplement in uw dieet op te nemen.

In tegenstelling tot andere voedingssupplementen mag u echter geen ijzersupplementen gebruiken zonder de begeleiding van een medische professional.

Moet u een ijzersupplement nemen?

Voel je je extreem vermoeid, traag, lijdt aan geheugenverlies en heb je moeite om je te concentreren? Het is misschien niet de eindejaarsblues die je naar beneden haalt, maar een ijzertekort.

Bloedarmoede door ijzertekort kan gemakkelijk worden behandeld, maar wordt vaak over het hoofd gezien vanwege het grote aantal symptomen – het is vaak gemakkelijk om extreme vermoeidheid toe te schrijven aan andere factoren, zoals een stressvolle levensstijl.

De meest voorkomende tekenen en symptomen van bloedarmoede door ijzertekort zijn:

  • Extreme vermoeidheid
  • Zwakheid
  • Bleke huid
  • Slechte mentale prestaties
  • Koud gevoel in handen en voeten
  • Kortademigheid tijdens het sporten
  • Rustelozebenensyndroom (zeer vaak bij zwangere vrouwen)
  • Broze nagels
  • Weinig trek

Er zijn ook andere zeldzame symptomen, waaronder slikproblemen en het verlangen naar niet-eetbare dingen zoals grond(bekend als pica).

Als u aan een van deze symptomen lijdt en vermoedt dat uw algemene dieet mogelijk te weinig ijzer bevat, kunt u met uw arts praten over een ijzersupplement.

ijzersupplement

Wat je hoort te weten

Voordat u begint met ijzersupplementen, zijn er enkele dingen die u moet weten over ijzersuppletie:

1. Raadpleeg eerst uw arts

IJzersupplementen zijn er in verschillende vormen, zoals tabletten, capsules en vloeistoffen. Het is belangrijk om de juiste dosis voor uw individuele behoeften in te nemen, aangezien te veel ijzer in het bloed ijzertoxiciteit kan veroorzaken. In tegenstelling tot sommige vitamines en andere voedingsstoffen, kan een grote dosis ijzer niet worden uitgescheiden via de urine of ontlasting en hoopt het zich op in het lichaamsweefsel, wat leidt tot misselijkheid, diarree, leverschade, uitdroging en in ernstige gevallen zelfs coma.

Sommige mensen hebben ook een medische aandoening die hemochromatose wordt genoemd, een aandoening die kan leiden tot een teveel aan ijzer in het lichaam.

Uw arts moet ook kunnen bepalen hoe ernstig uw ijzertekort is en de juiste dosering voor u bepalen.

consultant

2. Ga door met het innemen van het supplement, zelfs als uw ijzerniveau weer normaal is

Het ijzergehalte in het bloed kan binnen twee weken worden genormaliseerd, maar als u een ijzersupplement gebruikt, moet u dit vaak 6 weken tot enkele maanden gebruiken om het ijzerniveau in uw beenmerg op te bouwen. Uw arts zal uw bloed blijven testen om het hemoglobinegehalte te controleren.

3. IJzer kan botsen met andere medicijnen

Sommige medicijnen kunnen de opname van ijzer belemmeren. Deze omvatten maagzuurremmers, dit zijn geneesmiddelen die het zuur in uw maag tegengaan. Andere geneesmiddelen die uw opname van ijzer kunnen verminderen, zijn onder meer antibiotica zoals ciprofloxacine en penicilline, sommige cholesterolverlagende medicijnen zoals cholestyramine en sommige medicijnen die worden gebruikt bij de behandeling van de ziekte van Parkinson en beroerte.

Als u zich zorgen maakt, bespreek deze dan eerst met uw arts. Het kan zijn dat u een paar uur moet wachten tussen het innemen van uw ijzersupplement en andere medicijnen.

medicijnen

4 IJzersupplementen kunnen bijwerkingen veroorzaken

IJzersupplementen kunnen onaangename bijwerkingen veroorzaken, zoals constipatie, diarree, brandend maagzuur of donkere, plakkerige ontlasting. Hoewel deze symptomen normaal zijn, moet u onmiddellijk uw arts raadplegen als u bloed in uw ontlasting, scherpe buikkrampen of ernstige misselijkheid en braken krijgt.

5. Sommige voedingsstoffen kunnen de ijzeropname verstoren

Sommige voedingsstoffen en voedingsmiddelen verstoren de opname van ijzer door het lichaam. Gebruik uw ijzersupplement niet met melk of zuivelproducten, aangezien calcium de ijzerabsorptie kan tegengaan. Vermijd ook het innemen van uw supplement met cafeïnehoudende dranken zoals koffie of zwarte thee. Het gebruik van nicotine kan ook de ijzeropname beperken.