Bloedarmoede veroorzaakt door ijzertekort is de meest voorkomende vorm van bloedarmoede. Als u een gebrek aan ijzer in uw bloed vermoedt, kunt u het ontstaan ​​van bloedarmoede voorkomen of bloedarmoede door ijzertekort behandelen door een supplement in uw dieet op te nemen.

In tegenstelling tot andere voedingssupplementen mag u echter geen ijzersupplementen gebruiken zonder de begeleiding van een medische professional of als u weet hoe sommige voedingsmiddelen het vermogen van het lichaam om ijzer te absorberen kunnen beperken.

Moet u een ijzersupplement nemen?

Voel je je extreem vermoeid, traag, lijdt aan geheugenverlies en heb je moeite om je te concentreren? Het is misschien niet de eindejaarsblues die je naar beneden haalt, maar een ijzertekort.

Bloedarmoede door ijzertekort kan gemakkelijk worden behandeld, maar wordt vaak over het hoofd gezien vanwege het grote aantal symptomen – het is vaak gemakkelijk om extreme vermoeidheid toe te schrijven aan andere factoren, zoals een stressvolle levensstijl.

De meest voorkomende tekenen en symptomen van bloedarmoede door ijzertekort zijn:

Extreme vermoeidheid
Zwakheid
Bleke huid
Slechte mentale prestaties
Koud gevoel in handen en voeten
Kortademigheid tijdens het sporten
Rustelozebenensyndroom (zeer vaak bij zwangere vrouwen)
Broze nagels
Weinig trek
Er zijn ook andere zeldzame symptomen, waaronder slikproblemen en het verlangen naar stoffen zoals vuil of ijs (bekend als pica).

Als u aan een van deze symptomen lijdt en vermoedt dat uw algemene dieet mogelijk geen ijzer bevat, kunt u met uw arts praten over een ijzersupplement.

ijzersupplement

Wat je hoort te weten

Voordat u begint met pillen, zijn er enkele dingen die u moet weten over ijzersuppletie:

1. Raadpleeg eerst uw arts

IJzersupplementen zijn er in verschillende vormen, zoals tabletten, capsules en vloeistoffen. Het is belangrijk om de juiste dosis voor uw individuele behoeften in te nemen, aangezien te veel ijzer in het bloed ijzertoxiciteit kan veroorzaken. In tegenstelling tot sommige vitamines en andere voedingsstoffen, kan een grote dosis ijzer niet worden uitgescheiden via de urine of ontlasting en hoopt het zich op in het lichaamsweefsel, wat leidt tot misselijkheid, diarree, leverschade, uitdroging en in ernstige gevallen zelfs coma.

Sommige mensen hebben ook een medische aandoening die hemochromatose wordt genoemd, een aandoening die kan leiden tot een teveel aan ijzer in het lichaam.

Uw arts moet ook kunnen bepalen hoe ernstig uw ijzertekort is en de juiste dosering voor u bepalen.

consultant

2. Ga door met het innemen van het supplement, zelfs als uw ijzerniveau weer normaal is

Het ijzergehalte in het bloed kan binnen twee weken worden genormaliseerd, maar als u een ijzersupplement gebruikt, moet u dit nog minstens zes maanden gebruiken om het ijzerniveau in uw beenmerg op te bouwen. Uw arts zal uw bloed blijven testen om het hemoglobinegehalte te controleren.

3. IJzer kan botsen met andere medicijnen

Sommige medicijnen kunnen de opname van ijzer belemmeren. Deze omvatten maagzuurremmers, dit zijn geneesmiddelen die het zuur in uw maag tegengaan. Andere geneesmiddelen die uw opname van ijzer kunnen verminderen, zijn onder meer antibiotica zoals ciprofloxacine en penicilline, sommige cholesterolverlagende medicijnen zoals cholestyramine en sommige medicijnen die worden gebruikt bij de behandeling van de ziekte van Parkinson en beroerte.

Als u zich zorgen maakt, bespreek deze dan eerst met uw arts. Het kan zijn dat u een paar uur moet wachten tussen het innemen van uw ijzersupplement en andere medicijnen.

medicijnen

4 IJzersupplementen kunnen bijwerkingen veroorzaken

IJzersupplementen kunnen onaangename symptomen veroorzaken, zoals constipatie, diarree, brandend maagzuur of donkere, plakkerige ontlasting. Hoewel deze symptomen normaal zijn, moet u onmiddellijk uw arts raadplegen als u bloed in uw ontlasting, scherpe buikkrampen of ernstige misselijkheid en braken krijgt.

5. Sommige voedingsstoffen kunnen de ijzeropname verstoren

Sommige voedingsstoffen en voedingsmiddelen verstoren de opname van ijzer door het lichaam. Gebruik uw ijzersupplement niet met melk of zuivelproducten, aangezien calcium de ijzerabsorptie kan tegengaan. Vermijd ook het innemen van uw supplement met cafeïnehoudende dranken zoals koffie of zwarte thee. Het gebruik van nicotine kan ook de ijzeropname beperken.