1. Kan mijn medicatie ernstige bijwerkingen veroorzaken?

In de bijsluiter vind je een overzicht van mogelijke bijwerkingen van je geneesmiddel. Dat wilt uiteraard niet zeggen dat je je aan al die beschreven bijwerkingen moet verwachten. Vraag daarom aan je apotheker wat de meest voorkomende bijwerkingen zijn en wat je er eventueel aan kan doen. Je apotheker zal je eveneens informeren over eventuele risico’s zoals gewenning aan een geneesmiddel of onvoldoende werkzaamheid van het geneesmiddel indien je het niet correct inneemt. Vermeld ook zeker aan je apotheker welke andere geneesmiddelen je nog neemt. Zo kan de apotheker nakijken of die combinatie geen nadelige effecten heeft.

Bijwerkingen

2. Moet ik mijn geneesmiddelen met of zonder voedsel innemen?

Sommige geneesmiddelen worden beter opgenomen in het bloed wanneer ze bij het eten worden ingenomen. Door een geneesmiddel bij het eten in te nemen, kunnen eventuele bijwerkingen zoals maagproblemen en misselijkheid beperkt worden. Sommige medicijnen werken echter beter als ze op een lege maag worden ingenomen. Vraag je apotheker daarom altijd wanneer je je geneesmiddel best inneemt.

3. Is er een generieke versie van mijn medicatie?

Generische geneesmiddelen zijn geneesmiddelen met dezelfde actieve bestanddelen als hun meer bekende tegenhangers maar ze zijn vaak goedkoper omdat de ontwikkeling ervan minder tijd vraagt dan bij de ontwikkeling van de eerste en meestal meer bekende versie. Als het uw doel is om geld te besparen, vraag dan je apotheker of je merkgeneesmiddel kan worden vervangen door een generisch geneesmiddel. Een kleine kanttekening: generische geneesmiddelen kunnen verschillen in hulpstoffen (stoffen die geen rechtstreekse werking hebben maar nodig zijn om de tablet te maken en de actieve bestanddelen in de juiste vorm in ons lichaam af te leveren) maar mate en snelheid van opname in het bloed is vergelijkbaar met die van het originele merkgeneesmiddel.

medicatie

4. Hoe lang moet ik dit geneesmiddel gebruiken?

Sommige geneesmiddelen zijn voor tijdelijk gebruik, andere moet je een langere periode nemen of zelfs de rest van je leven. Zo worden antibiotica best gebruikt totdat de infectie volledig voorbij is maar niet korter of langer om resistentie te vermijden. Veel geneesmiddelen tegen slaapproblemen worden best zo kort mogelijk gebruikt om te voorkomen dat je lichaam went aan het geneesmiddel waardoor het effect daalt en je een hogere dosis nodig hebt voor hetzelfde effect, wat meestal niet verantwoord is. Ook zomaar je geneesmiddel opstarten en stoppen wanneer je wilt, is geen goed idee, zelfs niet als je geen klachten meer hebt. Zo zijn er veel geneesmiddelen die geen voelbaar effect hebben maar wel helpen om een slepende ziekte onder controle te krijgen (bv. hoge bloeddruk, astma) Vraag daarom altijd aan je apotheker hoe lang je het geneesmiddel moet nemen en of je de behandeling mag stopzetten als je geen last meer hebt.

5. Wat moet ik doen als ik een dosis vergeet te nemen?

Het vergeten van je dosis op het geplande tijdstip komt vaker voor dan je wellicht denkt. Maar het verdubbelen van de dosis of het helemaal overslaan kan riskant zijn, afhankelijk van de geneesmiddelen die je gebruikt. Vraag je apotheker wat je moet doen als je een geneesmiddel vergeet in te nemen.

Mis een dosis

6. Waar moet ik mijn geneesmiddelen bewaren?

Omgevingsfactoren zoals temperatuur, vochtigheid en zonlicht kunnen de effectiviteit van je geneesmiddel beïnvloeden. Sommige geneesmiddelen moeten in de koelkast bewaard worden bv. klaargemaakte antibioticaoplossingen en insulinepreparaten. De meeste geneesmiddelen moeten echter bij kamertemperatuur in droge ruimtes worden bewaard. Je geneesmiddelen bewaren in de badkamer, waar het vaak wat warmer en vochtiger is, is dus geen goed idee. Zorg er ook altijd voor dat je geneesmiddelen op een plaats liggen waar kinderen niet aan kunnen. Voor kleine kinderen is het verschil tussen een snoepje en een geneesmiddel niet altijd duidelijk wat dramatische gevolgen kan hebben.

7. Hoe kan ik mijn geneesmiddel veilig weggooien?

Door overgebleven geneesmiddelen te verwijderen wanneer je ze niet meer nodig hebt, kan je vermijden dat ze in handen vallen van degenen die ze per ongeluk innemen of misbruiken. Apothekers in België verzamelen vervallen en ongebruikte geneesmiddelen om ze op een verantwoorde manier te laten vernietigen. Gooi de kartonnen doosjes en bijsluiters thuis zelf bij het oud papier. Breng pillenstrips, flesjes en puffers die niet leeg zijn binnen bij je apotheek. Gooi geneesmiddelen NOOIT bij het huisvuil en spoel ze NOOIT door het toilet. Dit om te voorkomen dat de medicijnen ergens verkeerd terecht komen en het milieu schaden.
Heb je naalden nodig voor je behandeling? Vraag dan een naaldencontainer in je apotheek en breng je gebruikte naalden binnen op het containerpark.