1. Veroorzaakt mijn medicatie ernstige bijwerkingen?

De gedrukte informatie die bij uw medicatie wordt geleverd, geeft een overzicht van alle mogelijke bijwerkingen. Maar als u uw apotheker rechtstreeks vraagt ​​naar mogelijke bijwerkingen, kunt u inzicht krijgen in welke symptomen vaak voorkomen bij anderen die de medicatie gebruiken. Uw apotheker kan u ook informeren over mogelijke risico’s bij het gebruik van bepaalde combinaties van medicijnen. Pijnstillers mogen bijvoorbeeld nooit worden gecombineerd met benzodiazepines vanwege het hoge risico op een overdosis drugs.

Bijwerkingen

2. Moet ik mijn medicatie met of zonder voedsel innemen?

Sommige medicijnen werken beter als ze met voedsel worden ingenomen, waardoor uw bloed ze beter kan opnemen. Het innemen van bepaalde medicijnen met voedsel kan ook voorkomen dat u misselijkheid en spijsverteringscomplicaties krijgt. Hoewel sommige medicijnen beter werken als ze op een lege maag worden ingenomen. Vraag uw drogisterijapotheker om bevestiging voordat u uw recept voor de eerste keer gebruikt.

3. Is er een generieke versie van mijn medicatie?

Generieke medicijnen zonder merknaam hebben meestal dezelfde actieve ingrediënten als hun meer bekende tegenhangers. Bovendien zijn ze doorgaans ook veel minder duur. Als het uw doel is om geld te besparen, vraag dan uw apotheker of uw merkgeneesmiddel kan worden vervangen door een generieke versie. U kunt ook vragen of er een apotheekkortingskaart beschikbaar is om u extra te sparen.

medicatie

4. Hoe lang moet ik dit medicijn gebruiken?

Sommige patiënten die zich beter gaan voelen nadat ze een paar doses van hun medicatie hebben ingenomen, kunnen het gebruik van het recept stopzetten omdat ze zich beter voelen; Dit kan echter contraproductief zijn als een ziekte terugkomt voordat deze volledig is behandeld. In andere gevallen kan een arts meer medicijnen voorschrijven dan nodig is, wat riskant kan zijn in het geval dat verslavende medicijnen zoals pijnstillers worden gebruikt. Vraag hoelang u het recept zou moeten innemen en of het oké is om ermee te stoppen wanneer u zich beter begint te voelen.

5. Wat moet ik doen als ik een dosis mis?

Het vergeten van uw dosis op het geplande tijdstip komt vaker voor dan u wellicht denkt. Maar het verdubbelen van de dosis of het helemaal overslaan kan riskant zijn, afhankelijk van de medicatie die u gebruikt. Vraag uw drogisterijapotheker naar de volgende stappen die u moet nemen als u een dosis overslaat. Ze zullen u vertellen of u het moet innemen zodra u eraan denkt, of gewoon wachten tot het tijd is om de volgende dosis in te nemen.

Mis een dosis

6. Waar moet ik mijn medicatie bewaren?

De temperaturen en omgevingen die worden gebruikt om medicijnen op te slaan, kunnen de effectiviteit ervan in gevaar brengen. De meeste medicijnen moeten bij kamertemperatuur in droge ruimtes worden bewaard. Maar soms krijgt u mogelijk medicijnen voorgeschreven die in de koelkast moeten worden bewaard. Veel antibiotica zoals penicilline en amoxicilline moeten bijvoorbeeld worden gekoeld. Als u medicijnen heeft voorgeschreven die een risico op afhankelijkheid en verslaving met zich meebrengen, zoals opioïden, kan uw apotheker voorstellen om deze op een afgesloten plaats op te bergen, uit de buurt van kinderen en bezoekers van uw huis.

7. Hoe kan ik mijn medicatie veilig weggooien?

Door overgebleven medicijnen te verwijderen wanneer u ze niet meer nodig heeft, kunt u voorkomen dat ze in handen vallen van degenen die ze per ongeluk innemen of misbruiken. Vraag uw apotheker of de apotheek een eigen afvalbak voor geneesmiddelen of een terugnameprogramma heeft. Als deze opties niet beschikbaar zijn, kan uw apotheker u vragen ze door het toilet te spoelen of ze te mengen met vuil of gebruikt koffiedik voordat u ze bij het huisvuil gooit.